22 Dec 2015
Park Casino Taufkirchen

The existing Park Casino in Taufkirchen is to be reconstructed and expanded. In the future, the large guest room will be organized and divided by room dividers in the form of storage shelves. In addition to space for decorations, these elements also contain acoustically effective surfaces and can function as coat racks or tray servers. The expansion area will be spatially connected to the property via the window openings of the former facade.

 

Location: Taufkirchen, Germany
Year: 2015 – 2017
Client: Apleona
Size:
Status: In progress

30 Nov 2015
Culture cafe Mainz

A culture cafe is to be set up in the former canteen building on the campus of the Johannes Gutenberg University Mainz. The space allocation plan envisages an extremely flexible, multi-functional room which can serve as an additional cafe for students during the day and as an event space for smaller concerts and cultural events in the evenings. A robust furniture system, consisting of Tetris-like building blocks, allows for great positioning variety.

 

Location: Mainz, Germany
Year: 2015
Client: Studierendenwerk Mainz
Size:
Status: Settled

15 Sep 2015
Box corridor Allianz Arena

The circulating corridor in the Allianz Arena, which opens up to all 105 of the stadium’s boxes, will be redesigned on a total length of about 740m. The goal is to create a higher quality of stay with the possibility of short communication. This will involve distributing floor speakers along the entire length, emerging from the walls at angles and serving a second purpose of high tables. Ceiling speakers with information and signs help visitors orient themselves. Additionally, each side of the stadium will receive a color code which will be implemented in the form of colored surfaces in the floor and ceiling speakers.

 

Location: Munich, Germany
Year: 2015 – 2016
Client: Münchner Stadion Gesellschaft
Size: 2.900m²
Status: Completed

17 Jul 2015
Canteen Johannes Gutenberg University

The new construction of the old canteen at the Johannes Gutenberg University in Mainz is based on the idea of creating a room that appears flexible and nearly improvised. The large space is divided and structured through individual rooms separated by curtains. For large events, these room dividers can be raised to create a continuously usable area. The original food line will be maintained in its function and enhanced by promotion stands in the guest area.

 

Location: Mainz, Germany
Year: 2015 – 2016
Client: Studierendenwerk Mainz
Size:
Status: Settled

13 Jul 2015
Executive floor Bayern LB

Concept study of the communal zones on the executive floor of the Bayern LB in Munich. New floor and wall coverings give the rooms a consistent design, flowing transitions are created between closed and open areas. Warm bronze and orange tones provide colors that complement Bayern LB’s CI blue.

 

Location: Munich, Germany
Year: 2015 – 2016
Client: Bayern LB
Size:
Status: Settled

06 Jul 2015
PATIO

An extension study is to be developed for a commercial property in eastern Munich. The concept envisages covering the courtyard-like offsets along the facades with new constructions. The protruding heads of the three towers facing the courtyard create an architectural and visual connection between the introverted inner courtyard and the urban exterior space.

 

Location: Munich, Germany
Year: 2015
Client: URBANWERK GmbH
Size: 35,000 m²
Status: Settled

06 Jul 2015
Youth Center Preston

The main focus within the complexity of the new intervention around Preston Bus Station is to re-enhance it as an iconic landmark and key role-player in the urban dynamics of the city. Therefore, the proposal for the whole site, whilst introducing a strong new image for the site, derives from a very simple gesture that doesn’t harm the existing building.

The first step is the demarcation of an area that encompasses the Bus Station. It acts as an urban platform, emphasizing its importance as an essential public feature in Preston. Also, it delimits a distinct new pavement in the city landscape, absorbing sidewalks and also car lanes, communicating a unique quality to that area, where people can not only commute, but also meet and stay.
This platform is also the base element for our volumetric strategy. By cutting out and lifting up corners on opposite ends of the western apron of the Bus Station, new facades are created, that open up to the city and, at the same time, hide themselves from the view of the existing building, never touching it. The resulting triangular shapes allow for smooth transitions and balanced relationships between the elements of the composition. Being asymmetrical and having different heights, they meet the need for a larger, iconic new facility on the north end, but also for a smaller but essential marking on the south end, a new beacon for the people coming from the city centre through Lord Street. Also, the two buildings become the limits of a distinct plaza, a kind of canyon that widens up to the Bus Station, always allowing for a full view of its iconic façade. To the outside of the site, the plaza relates to St. John’s Centre’s main entrance and allows the flow from the existing park between Old Vicarage and Lord Street, strengthening its relationship with the Guild Hall and the other urban highlights at the other end of the park.

 

Location: Preston, England
Year: 2015
Client: Lancashire County Council
Size: Approx. 10.000 sqm
Status: Competition, settled

06 Jul 2015
Office space Hauck & Aufhäuser

The project plans the design of the new office space for the bank Hauck & Aufhäuser at two locations in Munich. Large-scale graphics and photographs spanning the bank’s history were used as returning design elements in both buildings. The motifs continually pick up on the geographical locations of the bank in Munich and Frankfurt. In the Lenbach Palais, the representative headquarters, thematic meeting spaces for customer meetings were designed, decorated with antique furniture, paintings, and books from the bank’s stock.

 

Location: Munich, Germany
Year: 2014 – 2015
Client: Hauck & Aufhäuser Privatbankiers KGaA
Size: About 3,000 m²
Status: Completed

06 Jul 2015
Frankfurter Ring 150

The design envisages the holistic urban view and design of the former printing location of the publisher Schneider Buchverlag on the Frankfurter Ring in Munich. The goal is to add value to the industrial ensemble in terms of architecture and function as well as to remain competitive as a commercial location on the rental market. The concept focuses on emphasizing the particularities and qualities of the individual structures through the architecture and functional allocation. Today, the grounds already display a heterogeneous use which will also be incorporated and intensified. Fashion showrooms, office and agency spaces, workshops, a childcare facility as well as a central gastronomical facility generate an exciting mix on the grounds and also create synergy effects.

 

Location: Munich, Germany
Year: 2015
Client: Sperber & Co GmbH & Co KG
Size: m²
Status: Settled

06 Mar 2015
my apart business apartments

Product and design draft of an upscale business apartment for the project developers Grundkontor from Munich. In addition to the interior architectural concept and the creation of a product master, the brand name “my apart” was also developed. The business apartments “my apart” will be realized at several locations in Germany.

 

Location: Munich, Germany
Year: 2015 – 2016
Client: Grundkontor
Size:
Status: Completed

02 Dec 2014
NAX – Best Practice from Bavaria

Lecture followed by a podium discussion with Clemens Bachmann as part of the “NAX – Best Practice from Bavaria” event on December 2nd at 4:00 p.m. at the Bavarian Chamber of Architects in Munich.

 

>> PDF