04 Oct 2022
Boardinghouse Augsburg

New construction of a boarding house in Augsburg with 124 rooms and 17 apartments. The building fills the gap in the street along Königsbrunner Strasse. The two adjacent, L-shaped buildings are connected by a single-storey foyer. The terraced staggering creates a transition to the adjacent residential area in terms of urban development.

 

Location: Augsburg, Germany
Year: 2022
Client: AVIAM Projektentwicklung AG & Co. KGaA
Size:
Status: in progress

19 Aug 2022
Office space Munich

In Munich Schwabing, CBA designed a new office in the backyard of a residential block. The office space extends over the first floor and basement of the building. The loft-like charm of the existing building was preserved. Exposed concrete ribbed ceilings as well as brick walls emphasize the industrial architecture.

 

Location: Munich, Germany
Year: 2022
Client: URBANWERK GmbH
Size:
Status: in progress

16 Mar 2022
Attic extension Darmstadt

An existing apartment building is extended by an attic. As a result, the two new apartments each receive a gallery level. The lower level houses the bedrooms as well as the kitchen and dining room, the gallery level serves as a spacious living area with access to the roof terraces.

 

Location: Darmstadt, Germany
Year: 2022
Client: private
Size:
Status: in progress

20 Dec 2021
Office space Allianz Arena

CBA is planning the new office space for the Münchner Stadiongesellschaft in the Allianz Arena in Munich. The rounded room corners create flowing transitions between the main and secondary areas. The alternation between carpeting and parquet flooring marks the access zone and the separated office spaces.

 

Location: Munich, Germany
Year: 2021
Client: Allianz Arena München Stadion GmbH
Size:
Status: under construction

16 Nov 2021
Semi-detached houses Vaterstetten

Two semi-detached houses are planned on a spacious plot in Munich Vaterstetten. Due to the cross gable form of the volumnes, a strong relationship between the buildings and the surrounding gardens is created on all sides. The two almost identical houses vary only in size and appear like a larger and smaller twin.

 

Location: Vaterstetten, Germany
Year: 2021
Client: Montis Real Estate
Size:
Status: in progress

12 Sep 2021
House S

An existing building from 1969 is completely gutted and renovated. The significant elements of the house, such as the large garden-side glass façade, are retained in their size. The flowing, coherent space of the ground and upper floors are also an elementary part of the new interior concept.

 

Location: Germany
Year: 2021
Client:
Size:
Status: under construction

01 Jul 2021
Wallenstein Quartier

The concept of the Wallenstein Quartier project is based on three hill-like buildings which are arranged offset to each other. The height topography of the three volumes develops from a green area and follows the distance requirements. This results in roof terraces that offer a view of the neighborhood and the park. Different apartment typologies up to row houses are planned in the three buildings.

 

Location: Munich, Germany
Year: 2021
Client:
Size:
Status: settled

11 May 2021
Office space AVIAM

A new office space was designed for the project developer AVIAM in Munich Grünwald. An almost homely atmosphere with a central communication area as a meeting point for the employees was desired. Although planned as an open space, the workplaces were to have very good acoustics. For this purpose, heavy velvet curtains were used along the corridor with a high sound-absorbing effect.
The CI blue of AVIAM was contrasted with an orange copper tone as a complementary color.

 

Location: Grünwald, Germany
Year: 2021
Client: AVIAM Projektentwicklung AG & Co. KGaA
Size:
Status: completed

01 May 2021
Hospitality stadium SV Darmstadt 98

The hospitality area in the new stadium of SV Darmstadt 98 extends over two levels. The symmetrical floor plan is divided by different seating areas as well as the lounges, bars and buffets along the outer sides. Suspended acoustic elements guide guests from the entrance into the business club. Simple materials such as wood, galvanized steel or rough concrete convey an industrial atmosphere and create a link to the architecture of the stands in the stadium.
The upper floor will be designed as an open communication zone with a lounge area and a Family and Friends area.

 

Location: Darmstadt, Germany
Year: 2021
Client: SV Darmstadt 98
Size:
Status: under construction

19 Dec 2020
Living in a greenhouse

Planning study for a residential complex within large greenhouse structure in Schongau. Here, four to five wooden modular buildings are arranged in each case in large glass structures. The generous cultivation areas inside and outside the greenhouses serve the self-sufficiency of the residents.

 

Location: Schongau, Germany
Year: 2020
Client: private
Size: 3.500 m²
Status: settled

01 Sep 2020
Finca Lanzarote

The concept envisages that the existing volumes of the finca will be extended by additional cubes. Glass joints separate these from the existing building. Irregular window openings along the facades provide a view of the impressive lava landscape. The security of the house contrasts with the seemingly endless expanse of the surroundings. The white cubes shine in the otherwise dark gray, black color scheme of the lava landscape and create an almost surreal image.

 

Location: Lanzarote, Spain
Year: 2020
Client: Private
Size:
Status: settled

01 Jul 2020
Attic extension Munich

Planning of an attic conversion in Munich- Schwabing. In the future, the small apartment is to serve the client as a vacation home. The simple, clear floor plan is reduced to the essential, necessary functions. The surfaces are kept in white and black glazed wood.

 

Location: Munich, Germany
Year: 2020
Client: Private
Size:  m²
Status: settled

28 May 2020
Townhouse Bad Tölz

The sculptural shape of the building mediates between the two heights of the adjacent buildings and connects both the ridge and the eaves through the polygonal roof surfaces. Inside the building, alternately arranged air spaces and stairs lead from the ground floor to the roof. One function is accommodated on each floor.

 

Location: Bad Tölz, Germany
Year: 2020
Client: private
Size:
Status: settled

19 Mar 2020
Restaurant Bavarie BMW Welt

The project provides for the conversion of the largest restaurant in BMW Welt in Munich. Following the gastronomic concept of a Bavarian brasserie, the areas were redesigned in a loosened, informal manner in terms of interior architecture. Thus, different seating options are mixed along the large window areas. Smaller niches, which can be separated by curtains, offer the possibility of separate booking. Warm, restrained colors, materials and surfaces contrast with the rather technical architecture of BMW Welt.

 

Location: Munich, Germany
Year: 2018 – 2019
Client: Käfer
Size: 500 m²
Status: completed

14 Nov 2019
Exhibition CBA15

CBA Clemens Bachmann Architekten has been working on a wide variety of projects in the fields of architecture, interior design and design for 15 years. The contents of the projects are as different as the respective approach. The methodology varies and adapts to the task at hand. Initial design concepts, for example, are developed on the basis of physical concept and volume models, and are tested and further developed through diagrams, photomontages and 3D visualizations.

 

Consequently, the office sees itself more as an architectural workshop and less as a classic planning office. In the hall-like office space, presentation walls mix with plans, drawings, renderings as well as models in various scales. All this always reflects the current design status of the individual projects. The concept of the exhibition, with its walls and their contents arranged as if at random, as well as the large-scale model tables, attempts to reflect this.

 

The daily project work is characterized by the heterogeneity of the respective design tasks. Thus, there is a constant change between new buildings and renovations, interior design for soccer stadiums and offices, to temporary buildings such as exhibition stands. This, too, represents the concept of the exhibition by avoiding clear zoning in terms of content. The projects “collide” with each other and are put on display without comment.

 

ARCHITECTURE
The space is zoned and divided into functional areas by sea pine panels set up in a v-shape. The exhibition walls, which are rotated out of the grid, serve to present the projects. An auditorium with a large projection screen opposite the entrance is used for lectures. This area is additionally set apart from the rest of the exhibition space by a carpeted island.

 

Architectural models for each project are displayed on large wooden tables in the center of the space and next to the entrance.

 

The industrial ceiling with a multitude of building services fixtures remains visible, underscoring the restrained, improvised-looking exhibition architecture. The existing lighting of the space, a simple suspended fluorescent tube grid serves to illuminate the space.

 

Foiled floor strips mark the three core projects of the exhibition and follow the grid of the exhibition walls with their 45 degree angle.

 

More information: www.cba15.com

 

Location: Munich, Germany
Year: 2019
Size: m²
Status: completed

01 Oct 2019
House B

Construction of a single-family house near Augsburg based on the concept of a classic gable roof building. Only the offset volume of the garage building and the recess of the facade of the living and dining room break with the otherwise clear cubature of the main building.

 

Location: Augsburg, Germany
Year: 2019 – 2021
Client: Private
Size:
Status: completed

01 Feb 2019
Public library München

The temporary Munich City Library, designed as a sequence of differently colored rooms, contrasts with the otherwise white, cool and technical architecture of the existing building. The different colors create an identification of the individual departments of the library like the children and youth area ,the family library or the gaming zone. Due to the location within the store city of the Motorama, the library becomes a highly public transit space which is open until late in the evening.
Simple materials and surfaces follow the concept of a temporary facility.

 

Location: Munich, Germany
Year: 2019 – 2021
Client: Gasteig München GmbH
Size:
Status: completed

07 Jan 2019
House S

An existing house in Munich is to be renovated and extended. For this purpose, the structural typology of the adjacent bungalow in the form of a horizontally oriented building is adopted as a concept for the extension. The roofs projecting on three sides refer to the significant form of the bungalow. The inner courtyards are taken up again in the form of air spaces in the new concept for the existing building.

 

Location: Munich, Germany
Year: 2019
Client: private
Size: m²
Status: settled

27 Oct 2018
Böcksteiner Straße

Based on the maximum construction area of the property, the building was developed with four residential units, with multiple projecting and recessed areas. In keeping with this typology, window and door openings in different shapes and sizes perforate the block. The classic façade orientation, with its homogeneous window arrangement, was broken up by using a mixture of small, wide, and square windows with skylights.

 

Location: Munich, Germany
Year: 2018 – 2020
Client: private
Size: approx. 550 m²
Status: in progress

27 Oct 2018
FC Bayern Munich Säbener Straße

For the FC Bayern Munich club headquarters expansion in Säbenerstrasse, a reception area with lounge, a new restaurant, as well as medical centre facilities and offices were planned. The concept envisages that the large main area will be used as an event facility and lunch restaurant in the future. Floor to ceiling curtains allow areas to be visually closed off and separated.

 

Location: Munich, Germany
Year: 2018 – 2019
Client: FC Bayern Munich
Size: – m²
Status: completed